Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
07 Eylül 2010, 00:56:50
10654 Mesaj 3446 Konu Gönderen: 4075 Üye
Son üye: construction
Giresun Yasam Portalı -Forum  |  GİRESUN  |  GÜNDEM-Güncel Olaylar  |  Karadeniz Haber  |  Giresunun Türküsünü Trabzon Kolbastısı Diye Herkese Yutturmuşlar 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Giresunun Türküsünü Trabzon Kolbastısı Diye Herkese Yutturmuşlar  (Okunma Sayısı 1033 defa)
inişdibili
Yeni Üyemiz
*

« : 21 Aralık 2008, 10:40:22 »

Lütfen uye olun

http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=40454777292

Kolbastı tartışması!

Trabzonluların, Giresun'a ait olan "Dere boyu kavaklar" ile Sokakbaşı Meyhane'nin müziğini "Trabzon Kolbastısı" diye tüm ülkeye yutturmasını sadece televizyonlardan izliyoruz. Giresun'daki onca müzik derneği yöneticileri Turizm ve Tanıtma Derneği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü de buna seyirci kalıyor.

Giresun her konudaki sahipsizliğini bu kezde kendisine ait öz müziğinde yaşıyor. Yıllarca türkülerini ilgisizlikten ve sahiplenememekten komşu il Ordu'ya kaptıran Giresun bu kez de yıllarca radyolarda çalınıp söylenen Bulancak yöresinin “Dere boyu kavaklar” adlı parçasının müziğini Trabzon'a kaptırdı. Trabzonlu sanatçı merhum Erkan Ocaklı tarafından müziği hızlandırılarak üzerinde çok az oynama ile “Trabzon kolbastısı” diye piyasaya lanse ettiği müzikli oyun şimdilerde TV lerde adeta cirit atıyor.
Giresunluların seyrettiği, Giresun'daki onca kurulu bulunan müzik dernekleri ile Turizm ve Tanıtma Derneği, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün de tribün seyircisi konumunda bulunduğu bu ortama vatandaşlar büyük tepki gösteriyorlar.
İşin daha da garip tarafını ise uydudan yayın yapan ve Giresunlu oldukları bilinen 2 tane kanalında bu konuda sessiz kalması ve aynı yanlışlığa ortak olması da üzüntüyü bir kat daha artırıyor. “Şimdi Bulancaklı TRT sanatçısı derlemeci, rahmetli Kadir Üstündağ bunları duysa ne söylerdi acaba ?”
ÖZÜRLERİ KABAHATLARINDAN BÜYÜK
Kolbastı ile ilgili en büyük tartışma ise geçtiğimiz günler içinde patlak verdi. Star TV'de yayınlanan “Esra Erol la İzdivaç” programına katılan bir grup Tirebolulu genç kurdukları “ Yeniköy Kolbastı Team” grubu ile bu oyunu oynadılar. Kızılca kıyamette bundan sonra koptu. Bir Trabzon internet sitesi sırf oyun sırasında Trabzon'un isminden bahsedilmediği için bu gençlere en ağır hakaretlerde bulunan haber ve yorumlar yayınladılar.

Kolbastı tepkisi büyüyor!

Yeşilgiresin'un dün gündeme getirdiği "Kolbastı" tartışması konusunda ilk tepki Giresun Turizm ve Tanıtma Derneğinden geldi.

Dernek Başkanı Asaf Zeki Kitapçı,” Dere boyu kavaklar” ile “ Sokakbaşı meyhane” şarkılarının müziğinin alınarak “Trabzon Kol bastısı” diye kullanılmasına “Bunun adına müzik hırsızlığı denir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Gündemde olan Trabzon Kol bastısının yeniden yapılan derlemesinde Giresun müziği kullanılmasını şiddetle kınıyoruz” dedi.
Kitapçı, Giresun Musiki Derneğini de bu konuda etkin biçimde görev yapmaya çağırarak ”Musiki Derneği yöneticilerinin yerinde yapacakları uyarı müzik dünyasında bu yanlışlığın düzeltilmesini sağlayacaktır. Teknik olarak yöresel müzik incelenmeli ve haksız durum ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.
Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Asaf Zeki Kitapçı, Giresun'un sahip olduğu değerlerini yavaş yavaş başka illere kaptırdığını da belirterek Bunu önlemenin tek yolu Giresun lobi'sini oluşturmakla giderilebilir” dedi.
Ankara'da bulunan Giresun lobisinin harekete geçirilmesi gerektiğini de vurgulayan Kitapçı Trabzon lobiciliğinin örnek alınmasını istedi. Kitapçı ”Bugün müzik, yarın turizm gelecekte yemeklerimiz, folklorumuz, tarihi evlerimiz, efsanelerimiz, manilerimiz, taşlamalarımız bir bir elden giderken bizler de seyirci kalırız.
Reklamlar

___daisy___
Üye.

« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2008, 21:15:05 »

Sahip cikilmazsa yutururlar elbette ortak mirasımız olan yöresel  müzigimizi herkes kendi maddi ve manevi cikarlari ugruna kullanip yozlastirmakta ancak nedense. "Giresunlularin uzerlerine  adeta ölu topragi serpilmis gibi uyumalarindan ati alan uskudari geciyor ve bir bakmissiniz bizim, yöre muzigimiz olmus "Trabzon kolbastisi" hopteeekkkk...Bir programda izlemistim  her yönuyle hayran oldugum sanatci "Zara'ya  yanilmiyor isem yöresel muzikle ilgili bir soru sorulmustu o'da söyle  bir cvp vermisti..."Konficyus demis ki,  " Dnya'nin en guclu  ordusuna sahip olsaniz  bile kulturunuzu kaybettiginiz an asimile olursunuz. “ Bir milleti yok etmek istiyorsanız, önce muzigini kirletin " Simdi  bu sözden hareketle bizim "Dereboyu kavaklar" turkusunu Trabzonlu bir sanatcinin alip kaynak gösterilmeksizin uzerin de duzenlemeler yapip ne anlam ifade ettigini anlayamadigim, adina 'kolbasti' denilen, bir dans muzigi olarak lanse edilmesine uzuldum... Dilerim yöremizin muzik  otriteleri  böyle bir durum söz konusu ise gergini yaparlar, inaniyorum ki  onlar bizden cok daha iyi biliyor  muzik kulturumuzun gecmisini... 

ZURNACI
Yeni Üyemiz
*

« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2008, 22:49:50 »

Evet bencede geregini yaparlar zaten cok caliskan ilgililer vardir ne diyelim.
Ati alan Üskudari gecmis bile.
Ali Kemal
Yeni Üyemiz
*

« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2009, 22:54:41 »

Konu kolbasti.Bu Trabzon lular nedense Giresun a ait ne kadar iyi ve hos olan ne varsa kendilerine mal ederler.Yaylanin cimenine turkusunu bile dahi Trabzon turkusu diye millete yutturuyorlar.Trabzon lular kemenceden baska muzik enstrumani yok.Giresun muzik enstrumani baglamadir.Karadeniz deyince baska yorenin insanlarinin aklina hemen niye Trabzon veya Laz geliyor anlamiyorum.Karadeniz Trabzon dan ibaret degil.Ayrica Giresun lular Laz degildir.Bizler Turk oglu Turkuz.Topalosmanagayi unutmayin.Hem neden kolbasti Trabzon unsa Trabzon kolbastisi diyorlar da sadece kolbasti demiyorlar.Trabzon lular kultur hirsizidirlar.Trabzon lular karadenizin kendilerinden soruldugunu zannediyorlar.Size bir anekdotu soyleyeyim.Nihat KAHVECI Trabzon luymus adam anadan dogma Giresun lu.Bunlar Nihat KAHVECI yide Trabzonlu yapiyorlar.Anlayin artik bunlar Giresun a ait ne varsa kendilerine mal eder.VE BEN LAZ DEGILIM LAZLIK DA OVUNULECEK bir olguda degil.BEN GIRESUN lu ve TURK olmaktan gurur duyuyorum
Ali Kemal
Yeni Üyemiz
*

« Yanıtla #4 : 07 Ocak 2009, 23:07:28 »

Bu Trabzon lular ben Giresun lu olmama ragmen neden Trabzonsporu tutmuyomusum diye sitem ediyor.Sanki biz diger karadeniz insanlari Trabzon lularin kolesiyiz.Bizim anli sanli Giresunsporumuz var.Karadeniz Trabzon lulardan degil Giresun lulardan sorulur.Kurtulus savasini iyi hatirlasinlar Topalosmanaga Karadenizi adim adim dolasmis ve buralari hainlerden korumustur.Herkes hattini bilecek bu Trabzon lu olsa dahi.Trabzon lulari cok simarttilar kendilerini dev aynasinda goruyorlar.
esmerhan
Yeni Üyemiz
*

« Yanıtla #5 : 15 Ocak 2009, 17:00:46 »

Bunu söylemek icin girdigim Trabzonforumdan aninda banlanarak ucuruldum. Ne kötü bir söz, ne bir hakaret. Cok seviyeli bir tartismadan sonra yapilan bu muamele inanin zoruma gitti. Bu ne tahammülsüzlük anlayamadim. Konuyuda silmisler, pes dedim.
Sayfa: [1]
Giresun Yasam Portalı -Forum  |  GİRESUN  |  GÜNDEM-Güncel Olaylar  |  Karadeniz Haber  |  Giresunun Türküsünü Trabzon Kolbastısı Diye Herkese Yutturmuşlar « önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: